петак, 14. март 2014.

10 saveta koji Vam pomazu da regulisete ishranu! :)

  Sto posto ce se vecina Vas zapitati zasto sam bas ovu temu izabrala za danasnji post... Evo malog objasnjenja. Kada sam ugledala clanak u jednom casopisu vezan za danasnju temu "10 saveta koji Vam pomazu da regulisete ishranu" odlucila sam da podelim to sa Vama jer smatram da vecina zenskih osoba ima problema sa istim. Mogu slobodno priznati da sam i ja jedna od njih jer ni jedna zenska osoba nije 100% zadovoljna svojim izgledom. :) 

   Tako da umesto da drzite dijetu, regulisite svoju ishranu i pomozite sebi na duze staze. Kod vecina dijeta postoji onaj takozvani "JoJo" efekat, i kada pomislimo na dijetu prvo nam na pamet padne gladovanje odnosno pridrzavanje neke dijete koja ce Vase telo doterati taman kada dodje trenutak da skinete sve slojeve odece. I tako sve do sledece godine dok ne dodju svi praznici, slave... i tako sve u krug. Da biste raskrtili sa ovim flesbekovima, u nastavku su Vam pravila koja ce Vas na duze staze drzati vitkim i zdravim, sa efektom najbolje moguce dijete. 



  Pijte vise vode!
   Vecina ljudi pije vrlo malo tecnosti i cesto kada ima osecaj gladi, smetne s uma da je to mozda pre zov zedji. Da bi Vase telo funkcionisalo, na dnevnoj bazi bi trebalo da pijete 2 litra vode. Ali u koliko nemate tu naviku onda pocnite sa manjom dozom.



  Izbegavajte belu hranu!
   Kada kazem belu mislim na cetiri djavola: beli secer, belo brasno, mleko i so! Ove namirnice uticu krajnje negativno po organizam izazivajuci niz zdravstvenih problema kao sto su povecan nivo secera u krvi, digestivne probleme i naravno, visak kilograma.

  Izbacite gluten!
   Skoro 60% svetske populacije je alergicno na gluten. Ukoliko imate plave ili zelene oci taj postotak je jos veci. Svi koji su osetljivi na gluten cesto osecaju mucninu koja ih tera na povracanje, ceste upale, slab rad creva i problematicnu kozu. Ako zelite da otkrijete da li i Vi spadate u ovu grupu, uradite mali test! Izbacite gluten iz ishrane na dve nedelju dana. Ukoliko osetite neku promenu na sebi, sto fizicku ili kako se osecate, to je znak da imate problem sa glutenom.

  Jedite organsku hranu!
   Kada imate mogucnost da birate, birajte organsku hranu! Hrana koja ne sadrzi sve moguce hemikalije i pesticide koje Vase telo ne moze da "oslobodi" nego talozi i talozi.

  GMO! Ne, hvala!
   Odavno se prica o genetski modifikovanoj hrani i treba da je izbegavamo u sirokom luku! Odnosi se na soju i kukuruz, ali i papaju, tikvice. Genetski modifikovana hrana utice na mozdane celije i ubrzava starenje izazivajuci drufe zdravstvene probleme. 

  Masne kiseline!
  Dobre masti, poput omege 3 cine Vas organizam otpornim, snaznim, a hormone u skladnom balansu. Pokusajte da sto vise konzumirate maslinovo ulje, avokado i lesnike koji sadrze nezasicene masti, a manje margarin, i bilo koje biljno ulje koje je bogato zasicenim mastima.
  Umereno sa alkoholom!
   Svi ce se sloziti sa mnom da kada se izadje u grad provod nije provod ako se bar ne popije jedna casa nekog koktela! :) Ali u toj sferi mozete da kontrolisete koliko cega: birajte koktele koji su napravljeni od vodke, tekile i vina. Izbegavajte pivo!




  Izbegavajte uvoznu robu!
   Svaka hrana koja se uvozi je prosla kroz neku vrstu zracenja koje je pored bakterija ubilo i polovinu hranljivih sastojaka. Ne kaze se tek onako: kupuj domace!
  Stop grickalicama!
   Svi mi obozavamo da grickamo ne bi li "ubili vreme" ali i stabilizovali svoj nivo secera. Zato kada pozelite da gricnete nesto nek Vam pri ruci bude i mala doza proteina. Idealan obrok za uzinu: pola banane + saka badema.
 



  Smanjite unos kafe!
   Znajuci po sebi, tesko je smanjiti kafu. Moj ritual je cim ustanem pravac kuhinja i kuvanje kafe, jer prva jutarnja kafa je nesto bez cega ne moze dan da mi pocne. Ali doktori ili ti nutricioniste smatraju da se mora smanjiti unos kafe, i ako znaju da je to tesko, ali samo trud i nista vise.




  To bi bilo to za danas. Nekoliko saveta koja ce Vam pomoci da regulisete svoju ishranu! Ako neko od Vas zna jos neke nacine neka mi napise u komentari ili na e-mail i ja cu rado to podeliti sa svima Vama... Naravno, i ako neko proba ovo isto neka mi javi, da znam. :)) Veliki pozdrav do sledeceg post-a! xoxo

Нема коментара:

Постави коментар